Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

To CERN ανακάλυψε το πρώτο νέο σωματίδιο


Ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, για πρώτη φορά από τότε που
τέθηκε σε λειτουργία το 2009 πραγματοποίησε την πρώτη του ξεκάθαρη παρατήρηση ενός άγνωστου μέχρι τώρα υποατομικού σωματιδίου, το οποίο ονομάστηκε Chi_b (3P).
Η ανακάλυψη, που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνάμεις που συγκροτούν και συγκρατούν την ύλη, δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί επισήμως, αλλά έχει ήδη γίνει η σχετική προδημοσίευση στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο Arxiv, σύμφωνα με το BBC.
Το νέο σωματίδιο αποτελεί μια περισσότερο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi που έχουν ήδη ανιχνευθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις σωματιδίων, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρότζερ Τζόουνς του πειράματος Atlas του CERN.
To νέο σωματίδιο αποτελείται από ένα «beauty» κουάρκ και ένα «beauty» αντι-κουάρκ, που είναι συνδεδεμένα. Η δύναμη που συνδέει αυτά τα δύο (το κουάρκ και το αντι-κουάρκ) είναι η ισχυρή πυρηνική δύναμη, συνεπώς η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου ρίχνει περισσότερο φως σε αυτή τη θεμελιώδη δύναμη της φύσης, η οποία επίσης συγκρατεί τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες.
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε αυτή η πιο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi, αλλά έως τώρα δεν είχαν καταφέρει να τη δουν.
Τώρα, οι επιστήμονες προσδοκούν να «πιάσουν μεγαλύτερα ψάρια», επιβεβαιώνοντας οριστικά και πέραν κάθε αμφιβολίας την ύπαρξη του σωματιδίου-φαντομά του Χιγκς εντός του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου