Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Το καταπράσινο νησί των βορείων Σποράδων


Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Έχει έκταση περίπου 96 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίμετρο 67 χιλιόμετρα. Έχει δυο βουνά, το Παλούκι (565 μ. ύψος) και το Δελφί (680 μ. ύψος).
Γεμάτη με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει πολύ καλή τουριστική υποδομή, διατηρώντας ταυτόχρονα σε μεγαλύτερο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα της. 

Κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση στολίζουν τη Σκοπελο.Το νησί έχει έκταση περίπου 95τ.χλμ. και απέχει από το Βόλο 47 ν.μ. το ένα λιμάνι του , η Γλώσσα (3 ώρες) και 58 ν.μ.το άλλο λιμάνι ,η Σκόπελος (5 ώρες). 
Η 
Σκόπελος η Χώρα με τα παραδοσιακά της σπίτια είναι χτισμένη σε πλάγια . Από το μεσαιωνικό φρούριο που χτίστηκε το 340 π.χ. από το Φιλλιπο Β’ της Μακεδονίας πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Πεπαρηθος ,σώζονται λιγοστά ερείπια. 
Στα σοκάκια της Σκοπέλου ξεφυτρώνουν μικρές εκκλησίες περίπου 120 στο σύνολο τους στη πόλη.
 Στην κορυφή βράχου δεσπόζει η παναγιά του πύργου και μπροστά της το παρεκκλήσι των αγίων Πάντων. Στη δυτική άκρη της πόλης είναι η εκκλησία της Επισκοπής , του 17 αιώνα .
Αξιοθέατο της πόλης αποτελεί το αρχαίο Ασκληπιείο του 4 π.χ. αιώνα.
Κοντά στο Ασκληπιείο βρίσκεται το μοναστήρι της παναγιάς της λιβαδιωτισσας , του 17 αιώνα . 4 χλμ. Βορειοανατολικά βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας . το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης είναι το το αρχαιότερο του νησιού .
Ξεκινώντας από τη Σκοπελο ο δρόμος οδηγεί στα νότια στον όρμο του Σταφυλου μετά από 4-5 χλμ.. μια μεγάλη αμμώδης παράλια με πυκνή βλάστηση τριγύρω και πεντακάθαρη θάλασσα απλώνετε μπροστά σας .
Ο 
Σταφυλος έχει αρχαιολογική σημασία καθώς στον αυχένα της γης που εισχωρεί η μέσα στη θάλασσα , σε ανασκαφές που έγιναν το 1936, ανακαλύφθηκε ο βασιλικός τάφος του Σταφυλου , του πρώτου οικιστή του νησιού , που χρονολογείτε στα μέσα του 15 αιώνα .

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Με το φεριμπότ και ιπτάμενα δελφίνια από Άγιο Κωνσταντίνο .
πληροφορίες Λιμενικός σταθμός Αγίου Κωνσταντίνου
ΤΗΛ. 22350-31759
Με φεριμπότ και ιπτάμενα δελφίνια απο το Βολο
Πληροφορίες λιμεναρχείο Βολου
ΤΗΛ. 24210 -38888

ΚΟΛΥΜΠΙ
Κοντά στην πρωτεύουσα τις παράλιες ,Άγιος Κωνσταντίνος ,Γλυφονερι , Γλυστερι . Πιο μακριά είναι οι παράλιες του Σταφυλου και του Βελανιου .Βορειοδυτικά στη Μηλιά , στο Ελιος στο Λουτράκι . Επίσης στις παράλιες Αγνωντα Λιμνοναρι , Γλυφάδα ,Καναπιτσα, Πάνορμος , Λιναρακια , Καμίνια , Μηλιά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤον Αύγουστο ο δήμος οργανώνει μουσικές εκδηλώσεις . την τελευταία ημέρα γίνεται η γιορτή του δαμάσκηνου

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΑστυνομία: 24240 - 22235
Λιμεναρχείο 
24240 - 22180
Κέντρο Υγείας 
24240 - 22222

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου