Κατά πλειοψηφία πέρασε από το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου το θέμα της έγκρισης των μελετών κατασκευής πέντε νέων πλατειών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, καθώς όλες οι παρατάξεις τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης εκτός της παράταξης της ήσσονος μειοψηφίας του Μαργαρίτη Πατσιαντά που ψήφισε λευκό. Η παράταξη του κ. Πατσιαντά χαρακτήρισε τις κατασκευές των πλατειών πανάκριβες, ότι θα είχαν πολύ μικρό ή ελάχιστο κόστος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης και μηχανικός Γ. Μολοχίδης, αν γίνονταν με αυτεπιστασία και ήταν από χώμα και πράσινο και όχι από τσιμέντο και κυβόλιθους και, τέλος, ότι χωρίς να παραγνωρίζεται το σημαντικό έργο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου, αυτό θα έπρεπε να εξαντλείται σε έργα υποδομής (κυρίως κτηριακά) που έχει απόλυτη ανάγκη ο νέος και ενιαίος Δήμος.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Φώτης Λαμπρινίδης τόνισε ότι είναι έτοιμες οι μελέτες για τις παραπάνω πλατείες, τέσσερις στο Βόλο και μία στη Νέα Ιωνία, όπως επίσης και κάποιες επιπλέον προτάσεις που αφορούν στην κατασκευή κοινόχρηστων χώρων στις ενότητες Αγριάς, στη θέση « Συνοικισμός», και Ν. Αγχιάλου στη θέση Αλωνάκι. Όπως σημείωσε, οι προτάσεις προήλθαν μετά από συζητήσεις με τα τοπικά όργανα και προανήγγειλε ότι όταν έρθουν οι μελέτες προέγκρισης, θα υποβληθούν οι παρατηρήσεις και από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζέττα Μακρή υποστήριξε ότι δεν διαφωνούν σε κάτι, αλλά επίσης είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν θετικά, ώστε να υποβληθούν οι μελέτες (σ.σ. η σχετική προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει σήμερα) για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία του έργου. Ο δημοτικός σύμβουλος Αρ. Δουλόπουλος ζήτησε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να εξεταστούν οι μελέτες και να γίνει ενημέρωση, για να μην υπάρξουν προβλήματα ανάλογα με αυτά που σημειώθηκαν με τη μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ευαγγελίστριας. Ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Απ. Ριζόπουλος ζήτησε να προχωρήσει η υποβολή της πρότασης για τις πλατείες, αλλά υποστήριξε ότι λείπει ο κεντρικός σχεδιασμός που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Ο σύμβουλος Γιώργος Μουλάς εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με τη θέσπιση μιας επιτροπής για το πού μπορούν να δημιουργηθούν οι πλατείες, ψηφίζοντας τελικά λευκό. Ο Θ. Κλημόπουλος από την παράταξη του Μαργαρίτη Πατσιαντά, μιλώντας για την πλατεία Πανεπιστημίου, ζήτησε να φυτευτεί με υψηλό πράσινο, χωρίς να δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης. Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στο έργο της πλατείας Πανεπιστημίου, λέγοντας ότι όταν ξεκίνησε η υλοποίηση της πλατείας υπήρχε πρόθεση να δημιουργηθεί και υπόγειο γκαράζ. Τόνισε ότι υπάρχει νομικό κώλυμα, καθώς σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγορεύει κάτω από τέτοιους κοινόχρηστους χώρους να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ακόμα και αν στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν να κατασκευαστεί πάρκινγκ δεν θα μπορούσαν να το κάνουν, αφού εάν προσέφευγε κάποιος περίοικος στο ΣτΕ το έργο θα σταματούσε και ο Δήμος θα έχανε τα κονδύλια. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι βασική κατεύθυνση είναι η πλατεία Πανεπιστημίου να έχει όσο γίνεται περισσότερο πράσινο και μεγάλα δέντρα. Εκτίμησε ότι θα δοθεί δυνατότητα οι εκπρόσωποι των παρατάξεων να εξετάσουν τις μελέτες, ενώ πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός γίνεται με βάση ωριμότητα των έργων, από διάφορα προγράμματα, είτε από εθνικούς πόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου