Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Απεβίωσε ο Norman Krim, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των τρανζίστορ


Απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 98 χρόνων ο Norman Krim, ο οραματιστής των ηλεκτρονικών ο οποίος αποτέλεσε τον …
κινητήριο μοχλό για τη μετάβαση από την ογκώδη ηλεκτρονική λυχνία που χρησιμοποιήθηκε στις τηλεοράσεις και το ραδιόφωνο, στα μικροσκοπικά τρανζίστορ. Σύμφωνα με τον γιο του η αιτία θανάτου του Krim ήταν ανακοπή καρδιάς.
Δεν είναι ο ίδιος ο εφευρέτης των τρανζίστορ, όμως η έρευνά και το έργο του έπεισαν την εργοδότρια εταιρεία του την Raytheon, να ξεκινήσει την κατασκευή τους σε ευρεία κλίμακα. Η αρχή έγινε με τη χρήση των τρανζίστορ σε μικροσκοπικά βοήθηματα ακοής που ο ίδιος ο Krim είχε κατασκευάσει. Αυτό αποτέλεσε μόνο την αφετηρία. Σήμερα ένα και μόνο chip του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια τρανζίστορ, ενώ καθημερινά παρασκευάζονται δισεκατομμύρια κομμάτια από αυτά. “Ο Krim ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τη δυναμική των τρανζίστορ και η Raytheon ήταν η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή τους” δηλώνει ο Jack Ward, δημιουργός του online μουσείου των τρανζίστορ.
Όταν τα τρανζίστορ κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά από την Raytheon για εμπορική χρήση, μία παρτίδα από αυτά προκαλούσε αρκετό θόρυβο για να χρησιμοποιηθεί στα βοηθητικά ακουστικά. Έτσι ο Krim προώθησε μέσω επιστημονικών περιοδικών τη συγκεκριμένη παρτίδα σε χομπύστες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ολόκληρη γενιά μηχανικών. Κυρίώς αποτελούμενοι από παιδιά, η νέα αυτή γενιά μηχανικών εργαζόταν σε γκαράζ και υπόγεια υλοποιώντας κάθε λογής project με χρήση τρανζίστορ όπως ραδόφωνα, ενισχυτές κιθάρας, μετρητές ραδιενέργειας και ανιχνευτές μετάλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου